Овощни видове

Праскови

Products in Category
Ласкава

Сортът е създаден чрез междувидова хибридизация с участието на видовете Prunus persica и Prunus ferganensis от родителската комбинация Хале х (Елберта х Ферганский жёлтый). Сортът е с подчертана устойчивост към причинителя на болестта брашнеста мана по прасковата. Плодовете узряват седмица след тези на Редхейвън. Те са много едри – средна маса 220-240г, фино овласени, интензивно червени и с много добър вкус. Отделни плодове достигат до 450g.

Глоухейвън

Сортът е получен чрез кръстосване на свободно опрашено семеначена Хале в САЩ през 1949г. У нас е внесен 1970г. Дървото е умеренорастящо, с ширококълбовидна корона. Цъфтежът е ранен, цветовете са звънчевидни. Сортът е с много добра родовитост. Плодовете узряват в средата на август. Те са едри със средна маса от 180-200г. Кожицата е жълта, покрита почто изцяло с размита или на петна и ивици кървавочервена окраска с дребни финни власинки, с красив външен вид. Месото е златистожълто, слабо зачервено около костилката, топящо се , сочно с много добър вкус. Костилката е едра, тъмна, отделяща се от плодовото месо. Плодовете са подходящи за консумация в свежо състояние и преработка в компоти и нектари.

Редхейвън
Сортът е получен от кръстосването на Halehaven х Kalhaven  в щата Мичиган, САЩ през 1930г. У нас е внесен 1963г.През дълъг период е основен стандартен сорт. Дървото е умеренорастящо, с широкоразлата корона. Цветовете са звънчевидни. Цъфтежът е средно ранен и изобилен. Сортът е подчертана студоустойчивост. Плодовете узряват в края на юли началото на август. Те са едри със средна маса от 160-180г. Червената окраска покрива изцяло или отчасти кожицата. Тя е средно овласена и се отделя от плодовото месо. Последното е златистожълто, нежно, топящо се, сочно, сладко-кисело, с много добър вкус. Костилката е голяма, тъмна и се отделя от плодовото месо. Плодовете са подходящи за консумация в свежо състояние и преработени в компоти и нектари.
Съмърсет

Късен американски сорт, получен в Калифорния. У нас е внесен през 1970г. Дървото е умерено до силно растящо със средно голяма корона, добре гарнирана с обрастваща дървесина. Встъпва рано в плододаване и е много родовито. Цъфтежът е средно ранен до ранен. Плодовете узряват в края на септември началото на октомври. Те са със средно тегло от 160-180g. кълбовидни, симетрични. Кожицата е бледожълта, покрита повече или по-малко с размит, на петна или ивици червен цвят. Не се отделя от месото. Плодовото месо е светложълто, около костилката бледо червено, меко, влакнесто, кисело-сладко, добро на вкус. Костилката е отделяща се, средна по големина, тъмно оцветена. Плодовете са предназначени за консумация в прясно състояние, но са пригодни и за преработка.

Много ранен американски сорт създаден в щата Ню Джърси. Въведен е в производството през 1963г. У нас е внесен през 1971г. но размножаването му започва от 1975г. Дървото е умерено растящо, със средно голяма ширококълбовидна корона. Встъпва рано в плододаване и има добра родовитост. Цветовете са розовидни, с бледорозови венчелистчета. Цъфтежът е средно ранен. Плодовете узряват през третата седмица на юни. Те са дребни до средно едри 100-120g. кълбовидни, приплеснати отстрани и несиметрични. Кожицата е с белезникавожълта до златиста основна окраска, покрита отчасти или изцяло с размит светлокарминов, а към връхната страна – с тъмнокарминов покровен цвят, с многобройни тесни и прекъснати карминови ивици. Лесно се отделя от плодовото месо. Месото е сламеножълто до златисто жълто, меко ,сочно, кисело – сладко, добро на вкус. Костилката е средно едра, светла и не се отделя от плодовото месото. Плодовете са подходящи за прясна консумация.