Овощни видове

Орехи

Products in Category
Извор 10
Дървото има умерен растеж. Извор 10 е протогиничен сорт, със средно ран цъфтеж. Подходящ опрашител за него е сортът Шейново. Поради ранния си цъфтеж е чувствителен на пролетни мразове, но притежава много добра зимна студоустойчивост. Плододава около 90% от странични (латерални) плодни пъпки, което определя добрата му родовитост. Дърветата встъпват в плододаване 3-4 години след засаждането. Сортът е силно чувствителен на нападение от антракноза (Gnomonia leptostyla) и е с добра устойчивост на бактериоза (Xamthomonas arboricola pv. Juglandis). 
Плодовете на Извор 10 са средно едри до дребни с продълговато яйцевидна форма. Средното тегло варира от 9,2 g до 11,0 g в зависимост от нивото на агротехника. Черупката е слабо нагъната, тънка (1,0 mm), лесно чуплива. Цветът й е светъл, което придава привлекателен външен вид на плодовете. Ядката е със светъл цвят и е много добре охранена, отделя се лесно от черупката. Рандеманът е висок – 55,72 %. 
Плодовете са добре изравнени по форма и големина. Ядките съдържат 15,7 % белтъчини, 68,5 % мазнини и 31,1 % захари.

Силистренски
Дървото има умерен растеж, а короната е рядка.
Сортът Силистренски е протандричен сорт, с късен цъфтеж на женските цветове. Опрашва се добре от сорта Дряновски. Дърветата встъпват в плододаване 3-4 години след засаждането, но икономически значим добив се получава на шестата година. Сортът е средно устойчив на нападение от антракноза (Gnomonia leptostyla) и бактериоза (Xamthomonas arboricola pv. Juglandis). 
Плодовете на Шейново са средно едри с елипсовидна форма. Средното им тегло е 11,8 g . Основното отвърстие е малко. Черупката е нагъната и средно дебела (1,4 mm). Ядката е сламеножълта, добре охранена, отделя се лесно от черупката и е с приятен вкус. Рандеманът е 52,3 %. Плодовете в узряват средата на месец септември. 
Плодовете са сравнително добре изравнени по форма и големина. Ядките съдържат 66,9 % мазнини.
Шейново
Дървото има силен растеж. 
Сортът Шейново е протандричен сорт. Опрашва се добре от сорта Дряновски. В сравнение с другите български сортове притежава късен цъфтеж, но цъфти по-рано от френските сортове Лара и Фернор. Притежава добра устойчивост на пролетни мразове. В млада възраст плододава до 30-40 % от латерални плодни пъпки. Сортът е средно устойчив на нападение от антракноза (Gnomonia leptostyla) и бактериоза (Xamthomonas arboricola pv. Juglandis). 
Плодовете на сорта Шейново са едри, със средно тегло 14,2 g. Черупката е сивопепелява с кафявоземен оттенък, слабо нагъната, тънка и лесно чуплива. Ядката е с меден оттенък, което е недостатък на сорта. Рандеманът е висок – 54.3 %. 
Плодовете са сравнително добре изравнени по форма и големина. Не са много подходящи за механизирано начупване, поради формата на плодовете и сравнително трудното изваждане на ядката. Ядките съдържат 66,3 % мазнини.