Овощни видове

Нектарини

Products in Category
Индипендънс

Получен е от семеначе чрез свободно опрашване на Ред Кинг в САЩ. У нас се размножава от 1972г. Дълго е бил основен и стандартен сорт за нашата страна.
Дървото е умеренорастящо със средно ранен цъфтеж. Цветовете са розовидни. Сортът е с много добра родовитост. Плодовете узряват в началото на август. Те са средно едри, със средна маса от 140-160г. Кожицата е жълта, покрита изцяло с карминово червено оцветяване. Не се отделя от месото. То е светложълто, с бледа червенина около костилката, сочно, кисело-сладко, с много добър вкус. Костилката е тъмна, средно голяма, отделяща се. Плодовете са подходящи за консумация в свежо състояние и преработени в различни продукти.

Фантазия

Сортът е създаден в Калифорния. Внесен е у нас през 1974г. Дървото е с умерен до силен растеж. Цъфтежът е ранен, а цветовете са розовидни. Плодовете узряват 15-20 август. Те са едри със средно тегло 180г. Кожицата е покрита почти изцяло с размита червена окраска. Плодовото месо е  светло жълто, сочно, сладко, с много добър вкус . Костилката е едра, тъмна, отделяща се от плодовото месо. Плодовете са подходящи за консумация в свежо състояние и преработени в компоти и нектари.